The Adventures Of Huckleberry Finn (2024)


Inleiding

Ik heb voor dit boek gekozen, omdat het een boek was die mij aansprak. Zelf had ik nog nooit van dit boek gehoord, maar van diverse mensen hoorde ik positieve verhalen over dit boek.

Ik verwachtte dat het een leuk boek zou zijn om te lezen en dat het boek niet al te moeilijk, maar ook niet al te makkelijk zou zijn. De afbeelding op de voorkant gaf me het idee van de 19e eeuw in de VS.

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in de VS, rond en op de rivier de Mississippi.

‘Huck’ woont bij weduwe Douglas, die hem probeert op te voeden. Als zijn vader na lange tijd weer opduikt in de stad, ziet hij dat zijn zoon opgevoed wordt. Daar is hij het niet mee eens, en hij ontvoert Huck.

Huck is het na een tijdje zat en zet zijn dood in scène. Hij besluit dan met een kano over de Mississippi te varen. Als hij rust op een eiland, komt hij Jim tegen. Jim is de neger van weduwe Douglas. Jim is weggelopen en is van plan om veel geld te gaan verdienen om zijn vrouw en kinderen vrij te kunnen kopen uit de slavernij. Ze blijven een paar dagen op het eiland, maar als ze merken dat er mensen naar hun op zoek zijn, gaan ze met hun zelfgemaakte vlot verder de Mississippi af.

Huck en Jim krijgen echter een aanvaring met een stoomboot, waardoor hun vlot in tweeën breekt. Huck komt terecht bij de familie Grangeford. Huck gaat niet op zoek naar Jim omdat hij denkt dat die dood is. De Grangefords hebben een vete met een andere familie in de omgeving. Dit is ooit begonnen toen iemand van de ene familie iemand van de andere familie vermoordde. Wie er begonnen is, is niet meer duidelijk, maar er worden regelmatig moorden gepleegd.

Op een dag wordt Huck door de neger van de familie naar een open plek in het bos gebracht, waar Jim blijkt te zijn. Als de dochter van de familie Grangeford er met de zoon van de familie Shepherdson van door gaat, wordt de familie Grangeford woedend en gaan ze op zoek naar de Stepherdsons. Hierbij vallen meerdere doden aan beide kanten. Huck kan dit niet aanzien en besluit weer met Jim te vertrekken.

Onderweg krijgen ze gezelschap van twee oplichter: ‘de hertog’ en ‘de koning’. Deze lichtten overal mensen op, bijvoorbeeld door zich voor te doen als theatermakers of straatartiesten.

Op een dag komen ze vlak bij een stad. Daar horen ze van een jongen dat er die dag een man is overleden en dat de broers van die man, die in Engeland wonen, het testament moeten komen halen. De oplichters besluiten zich voor te doen als de twee broers.

De dochters van de overleden man erven al zijn geld en het huis waarin ze wonen. De oudste dochter weet niet wat ze met het geld moet doen en besluit het aan ‘de koning’ te geven, zodat hij het in Engeland kan investeren. ‘De koning’ is natuurlijk van plan om het geld voor zichzelf te houden.

Huck kan die niet langer aanzien en besluit het geld van ‘de hertog’ en ‘de koning’ te stelen. Hij verstopt het in de kist van de overleden man. Daarna licht hij de oudste zus in. Hij zegt echter niet waar het geld is, omdat hij zich daar te veel voor schaamt. Hij schrijft het op een papiertje en geeft het aan het meisje mee.

Bij het begraven van de man wordt het geld gevonden en de oplichters worden opgepakt. Huck denkt dat hij en Jim nu van de twee oplichter verlost zijn en besluiten er vandoor te gaan. Als ze op het vlot zijn, komen de oplichter er echter weer aan. Ze hebben de bevolking kunnen overtuigen van hun onschuld en ze mochten gaan.

Op een dag verdwijnt Jim echter en besluit Huck naar hem op zoek te gaan. Huck komt terecht bij een familie, die hem lijkt te kennen. Huck weet zelf niet wie hij dan volgens hen wel niet moet zijn. De familie blijkt de oom en tante van Tom Sawyer te zijn, de beste vriend van Huck. De moeder van Tom had geschreven dat deze naar zijn oom en tante zou komen. Hierdoor denken Aunt Sally and Uncle Silas dat Huck Tom is.

Als Huck de volgende dag een stoomboot hoort aankomen in het dorp, gaat hij er snel naartoe. Onderweg komt hij Tom tegen. Ze beraden samen een plan, Tom zal zich voordoen als Sid, het broertje van Tom. Sally en Silas geloven dat.

Ze komen er samen achter dat Jim gevangen is door Uncle Silas en zich in een hok bevindt. Tom en Huck zijn van plan om hem te gaan bevrijden. Tom is zeer avontuurlijk en wil het heel spectaculair aanpakken. Ze maken ’s nachts een gat in het hok van Jim en stelen allemaal materiaal die daarvoor nodig is van Aunt Sally en Uncle Silas. Hierdoor denkt Aunt Sally dat het in het huis spookt. Als Huck en Tom ook nog briefjes afkomstig van ‘een onbekende vriend’ onder de deur door gaan schuiven, is ze daar helemaal overtuigd van. Op de briefjes staat dat een bende van plan is om Jim te gaan bevrijden. Aunt Sally licht de buren in en die komen haar helpen om de bende te pakken. Uiteindelijk weten Huck, Tom en Jim toch te ontsnappen en varen ze met het vlot naar een eiland in de buurt. Daar blijkt dat Tom in zijn been is geraakt door een kogel en er moet een dokter komen om hem te helpen. Huck besluit de ze te gaan halen.

Als de dokter bij Tom is, komt Huck Uncle Silas in het dorp tegen en wordt Huck verplicht om mee te komen naar huis. Huck liegt een heel verhaal bij elkaar en de oom en tante geloven dat. Na enkele dagen komt de dokter met Tom en Jim bij het huis aan. Tom wordt in bed gelegd en Jim wordt vastgeketend in het hok.

Tom biecht dan alles op tegen zijn tante, omdat Tom weet dat 2 maanden geleden weduwe Douglas is overleden. In haar testament stond dat Jim nu een vrij man was. Tom probeerde Jim alleen maar te bevrijden voor het avontuur.

Dan komt de moeder van Tom aan en dan komt de waarheid aan het licht over Huck aan het licht. Huck is daarna bang om weer naar huis te moeten, omdat hij bang is voor zijn vader. Jim kan hem echter beloven dat zijn vader niet meer in leven is. Aunt Sally besluit voor Huck te gaan zorgen.

Persoonlijke reacties achteraf

Ik vond het een spannend boek, omdat de hoofdpersoon veel avonturen beleefd en omdat er veel spannende elementen in het boek voorkomen.

Het boek is erg meeslepend. Dit komt omdat het boek bestaat uit allemaal verschillende avonturen die elkaar opvolgen in een bepaald tijdsbestek. Het boek maakt je door het begin benieuwd naar de rest van het boek en naar het eind.

Het boek is niet erg ontroerend, maar het is wel zo geschreven dat je met de hoofdpersoon gaat meeleven. De hoofdpersoon wordt door zijn vader mishandeld en besluit daarom weg te lopen.

Ik vond het boek niet grappig. Er waren weinig grappige elementen in het boek. Het boek was te serieus om grappig gevonden te worden. Één van de personages, Tom Sawyer, kwam wel grappig over, omdat hij overal een avontuur van wil maken.

Het boek is realistisch als je gevoel voor geschiedenis hebt. Voor de tijd waarin we nu leven is het boek niet realistisch, maar voor de 19e wel. De gebeurtenissen zijn wel te overdreven om zeer realistisch over te komen.

Het is een interessant boek. Door het te lezen leer je veel over de 19e in de VS en over hoe slaven werden behandeld. Ook leer je veel over goed en kwaad.

Ik vind het voor een deel een origineel boek. Dit komt omdat ik wel meer boeken gelezen heb die over een weggelopen slaaf in de VS gaan. Dit boek vond ik echter wel origineel, omdat de schrijver het combineert met andere onderwerpen.

Het boek is goed te begrijpen, omdat er niet al te veel moeilijke woorden zijn gebruikt. Verder zijn de gebeurtenissen goed beschreven en niet al te ingewikkeld.

Dit werk heeft mij aan het denken gezet. Door het lezen van het boek ga je nadenken over goed en kwaad en over hoe slaven werden behandeld. Je komt erachter dat wat kwaad lijkt soms ook goed kan zijn.

Ik heb iets aan dit werk gehad. Dit komt omdat je veel leert over de geschiedenis en over de sociale verschillen.

Dit werk spreekt mij wel aan. Dit komt omdat verhalen die zich in het verleden afspelen mij aanspreken en omdat ik het interessant vind om verhalen over goed en kwaad te lezen.

Mijn verwachtingen vooraf kwamen goed overeen met mijn verwachtingen achteraf. Het boek speelt zich inderdaad af in het eind van de 19e eeuw. Het boek was zelf iets gemakkelijker te lezen dan ik had verwacht.

Thema

Het thema is goed en kwaad. Je vindt dit vooral terug in kleine dingen die door het hele boek heen wel voorkomen. Huck en Jim zijn ‘goed’ maar moeten iets ‘kwaads’ doen om weg te komen. Je merkt ook dat het met de kwade mensen over het algemeen slecht afloopt en met de goede mensen goed.

Motieven

Een van de belangrijkste motieven is vrijheid en zelfstandigheid. In een groot deel van het boek zijn Huck en Jim vrij en zelfstandig. Daarvoor hebben ze wel moeten ontsnappen. Jim als weggelopen neger en Huck door een moord op hem in scène te zetten.

Een ander motief is weglopen of ‘op de vlucht’. Huck en Jim zijn op de vlucht, maar beide voor iets heel anders. Jim voor de slavernij en Huck voor zijn vader die hem mishandeld. Elke keer als ze ergens zijn belanden gaan ze weer weg na een paar dagen.

Titel

De titel van het boek is ‘The adventures of Huckleberry Finn’. Het boek gaat over de jongen Huckleberry Finn die in de loop van waarschijnlijk enkele jaren allerlei avonturen beleefd. De titel is dus goed gekozen.

The Adventures Of Huckleberry Finn (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 6391

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.